Om plussbyen Trondheim
Trondheim skal gjennom et EU-prosjekt få byen til å gå i pluss. Det betyr at vi må utvikle nye og smarte løsninger så vi bruker mindre strøm enn vi produserer.
Et EU-prosjekt skal få Trondheim til å gå i pluss. Det betyr at vi må utvikle smarte løsninger så vi bruker mindre strøm enn vi lager.
Trondheim skal gjennom et EU-prosjekt få byen til å gå i pluss. Det betyr at vi må utvikle nye og smarte løsninger så vi bruker mindre strøm enn vi produserer.
Trondheim skal utvikle energipositive bydeler. Fremgangsmåten og teknologien som er utviklet for å få til nettopp dette kommer resten av landet, og Europa, til gode.
Solceller på taket og lagringsbatteri i kjelleren kan bli normen i fremtiden. Men, først må EU påvirkes til å endre regelverket så du og jeg kan selge strøm til naboen.
Vi har utviklet mobilitetsappen Mobee, og vi har jobbet med å integrere el-bilbatterier som en del av energipositive nabolag.
CityxChangeprosjektet, som plussbyen Trondheim er en del av, går nå over i fasen hvor vi fokuserer på skalering, videreutvikling og replikering med utgangspunkt i det som er utviklet i prosjektet. Denne fasen har vi kalt CityxChangebyTrondheim.
Både media og andre er interesserte i prosjektet. Her er noen av oppslagene vi har hatt i det siste.
Oversikt over leveranser og rapporter fra prosjektet
Prosjektleder Trondheim Bjørn Ove Berthelsen
Det EU-finansierte energiprosjektet er nå blant topp tre i kampen om det nasjonale Smartgridsenterets Innovasjonspris for 2022. Det betyr at vi får presentere prosjektet på konferansen i september.
Startskuddet for testing av et eget fleksibilitetsmarked for strøm gikk på Brattøra 4. juli. For første gang kan byggeiere få dele strøm mellom egne bygg og handle strøm med naboen.
Har du hørt om et energieffektivt datasenter? Et nytt datasenter skal nå utelukkende ta i bruk fornybar energi. Green Edge Compute skal levere overskuddsvarmen fra datasenteret sitt til fjernvarmenettet. Så omsettes energien i et lokalt marked.
I en boligblokk på Tempe i Trondheim skal varmen fra dataservere gi varmt vann til boligene i blokka.
Har du ønsket deg oversikt over hvor nærmeste bysykkel, sparkesykkel, leiebil eller busstopp er uansett hvor du er i byen? Da er ønsket ditt oppfylt. En ny mobilitetsapp, utviklet i Trondheim, er nå klar til bruk.
I Trondheim tester vi nå ut de første kommersielle toveisladerne i Norge. Laderne som kan bruke bilen som powerbank står på Brattøra og Sluppen.
I Europa ser man nå til Brattøra for å lære mer om hvordan vi kan realisere energipositive byer. Etableringen av et mikronett og positive energiområder er ikke enkelt, men heller ikke umulig.
Dagens regelverk for energiforsyning er komplisert og uegnet til å fremme energismarte byer og et grønt skifte. Trondheim kommune i samarbeid med NTNU og Powel har derfor påpekt dette overfor EU - og blitt invitert til bidra til hvordan et endret og bedre regelverk skal se ut.
I plussbyen Trondheim har kommunen nå utviklet et rammeverk for bærekraftig omstilling. Det ble nettopp kåret til en av de mest innovative løsningene utviklet av EU-midler.
Trondheim kommune har gjennom prosjektet +CityxChange laget en fremgangsmåte for kommuner som ønsker å skape smartere og mer bærekraftige samfunn.
I 2023 skal nye Nidarvoll- og Sunnland skole stå ferdig. Det skal også et helt nytt rehabiliteringssenter og en flerbrukshall. Felles for disse er at de får et felles energisystem.
Trondheim kommune fikk være med på Katta-elevenes bærekraftsuke. “Enormt inspirerende”, sier Silja Rønningsen fra Bærekraftssenteret.
Samarbeidspartnere har funnet hverandre, nye fremtidsrettede løsninger innen energi har sett dagens lys og enda er det over tre år igjen av det EU-finansierte prosjektet +CityxChange.
Energi fra hav, vind og sol gjør at du kan lade mobilen din. Men, hvor mye skal vi utnytte disse energikildene?